Ba mirlane, poporul roman, daca te-a votat, te-a votat presedinte, ba, nu imparat!!! Mincinooooosuuuleee!

Tineti minte 3rei cuvinte:

CAPRA VECINULUI MOARE, DAR NU SE PREDA!!

marți, 1 iunie 2010

Jos guvernul? De ce?

S-ar parea ca, dupa toate probabilitatile, sint multi oameni in tarisoara, care si-ar dori ca Email Boc sa plece din functie. Probabil, o majoritate confortabila. Nu la fel de multi ar sti sa spuna DE CE. La ce bun, adica. Motiune de cenzura? De ce? Au mai depus. Una chiar a trecut! Si? Marele premier a fost demis. Apoi, uns din nou. Cui i-a folosit?
Sigur, e evident caracterul electoral al acestui demers. Opozitia vrea sa ne demonstreze ca si-a facut datoria. Ca a semnalat derapajele. Ca a luat atitudine.
Ne va fi noua mai bine?
Pai daca in fruntea guvernului Romaniei ar fi nu Boc, ci Croitoru, de exemplu, ce s-ar schimba? Sau Funestiu (ma rog, cum l-o fi chemind)? Sau cine stie ce alta sluga basista?
Am vedea altceva decit politica dictata de la Cotroceni, cum avem acum? Evident, nu!
Poate de-asta exista un segment important de populatie care nici nu se implica in formele de protest preconizate zilele astea: din cauza sentimentului ca se va obtine doar schimbarea unui rau cu alt rau, la fel de mare, si nimic mai mult!
Sa nu fiu inteles gresit: nu blamez si nu minimalizez eforturile opozitiei. Numai ca ea trebuie sa furnizeze o alternativa la guvernul Boc. Si chiar o alternativa la Boc.
Opozitia trebuie sa ne spuna ce vrea, si sa incerce sa solidarizeze societatea romaneasca in jurul acelei idei, fie ea guvern de uniune nationala, guvern tehnocrat, alegeri anticipate, demisia presedintelui sau orice alta solutie la criza prin care trecem.
E greu sa obtii o solidarizare in jurul ideii de a darima ceva, atita timp cit nu propui nimic in loc!

6 comentarii:

ALM spunea...

Domnule Radescu, la prima vedere s-ar putea spune ca aveti dreptate: capul plecat de sabie nu-i taiat!
Ce se poate intampla? De data asta, multe! Va reamintesc ca Opozitia nu a renuntat la Proiectul Johannis. Presupunand ca motiunea de cenzura ar reusi sa darame acest guvern antinational, continuarea nu va mai fi ca in decembrie 2009. Fiindca acum Basescu nu mai vrea alegeri anticipate! Fortarea Constitutiei nu-l mai ajuta. Orice "propunere" de a numi un premier din PDL se poate lovi de refuzul Parlamentului de al accepta. Va avea doar doua variante: Johannis sau alegeri anticipate. In ultima varianta PDL-ul va aduna voturi cat UDMR-ul, in cel mai bun caz. Pe el nu-l mai intereseaza acum decat sa-si salveze tronul, asa ca va cauta sa-si mobilizeze lacheii, pentru ca motiunea sa cada. Daca nu reuseste, va strange din dinti si-l va numi pe Johannis. Va schimba linia politicii sale cu 180 de grade. Numai de anticipate sau suspendare nu are chef acum ...

Augustin Radescu spunea...

Alexandru, n-am vorbit nicaieri, aluziv sau direct, despre capul plecat! Dimpotriva! Despre proiectul Johannis, te rog sa citesti postarea mea de la http://augustinradescu.blogspot.com/2010/05/mai-vrea-klaus-johannis.html. Numai ca, desi pe ici, pe colo, s-a mai auzit despre asta, opozitia nu s-a pronuntat, hotarit si explicit, inca! Si, sint sigur, chiar si parlamentarii au nevoie sa stie ca exista o alternativa clara si consistenta.Ca sa aiba DE CE sa basculeze, astfel incit motiunea sa treaca. Dar, atentie!, nu cu doua voturi. Caci 2-3 voturi se pot rezolva fara mare efort, asa cum s-a mai intimplat, astfel ca la a doua votare, rezultatul sa fie altul. Mai mult, art. 89 din Constitutie nu-l obliga pe presedinte la dizolvarea parlamentului (si, deci , alegeri anticipate), in cazul adoptarii motiunii de cenzura:
Art. 89:Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei POATE sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului
Asadar, in final ar fi necesara demiterea presedintelui prin referendum.

ALM spunea...

Domnule Radescu, nu luati frazele dupa aparenta lor. Am stabilit odata ca suntem de aceiasi parte a baricadei si eu sunt sigur ca suntem oameni seriosi si responsabili.

Eu am avut impresia ca Opozitia s-a pronuntat: "in acest moment, PSD si PNL se axeaza pe caderea guvernului si a PACHETULUI DE LEGI". Mai departe, nici eu nu as face comentarii, pentru a nu pune in garda Puterea. Sunt aproape convins ca declaratiile contradictorii, in ceea ce priveste viitorul model de guvernare, fac parte dintr-o strategie de aburire a Puterii. De asemenea, sunt convins ca intre Ponta si Antonescu exista un dialog continuu si constructiv. Argumente? Am fost atent si la intonatiile declaratiilor pesedeilor si liberalilor! In politica, aparentele sunt extrem de inselatoare.

In legatura cu Art.89 mai exista o continuare: "în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură".

Asta in legatura cu ce poate face Presedintele. Dar nu inseamna ca lucrurile se termina "in coada de peste":
Art.110-(2)Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate ...
Art.114-(2)Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Demis! Asta inseamna ca Tara nu mai are Guvern si nu mai poate functiona. Indiferent ce joc de picioare ar face Basescu si sleahta lui, totul intepeneste. Nu tu Legi, nu tu acord cu FMI, nu tu relatii externe. Si nici timp pentru tergiversari nu mai este! Basescu nu va astepta sa fie demis, fiindca va trebui sa fuga pentru a scapa cu viata ...

lucia spunea...

Nici eu nu vad nici o oferta alternativa.Sindicatele par, ca mimeaza. Populatia protesteaza ,dansand pinguinul.Si mai totul pare sa aiba o tusa de neautentic.Si hiponoie.Si imaturitate.

Augustin Radescu spunea...

Alexandru:
1)faptul ca presedintele POATE sa declanseze anticipatele inseamna, in mintea marinarului, ca NU E OBLIGAT. Deci, n-are motive s-o faca. Dupa cum, daca legea nu-i interzice sa rigiie in public, atunci se va simti liber s-o faca. Asa incit, ramin celelalte solutii.
2) Contrele recente dintre Ponta si Antonescu nu cred ca au fost glumite sau hirjoana; din pacate, cei doi nu par sa fi inteles ca, in momentul de fata, in prim-plan trebuie sa stea DOAR ceea ce-i uneste, pina la atingerea scopului comun. Parerea mea!

Augustin Radescu spunea...

Lucia, tocmai de-asta zic ca opozitia trebuie sa-si precizeze public, concret si ferm, obiectivele. Pentru asta, in razboaie e nevoie de flamuri!

Trimiteți un comentariu